Sep, 12, 2023

Succesvolle Commercials Maken: Het Reclame Productieproces en Best Practices

🕒 9 MIN LEESTIJD

Introductie

In de snel evoluerende en uiterst competitieve mediawereld van vandaag de dag, heeft het creëren van effectieve en indrukwekkende commercials zich ontwikkeld tot een verfijnde kunstvorm. Dit is veel meer dan een simpele uitoefening van creatieve vaardigheden; het vergt een diepgaand begrip van de nuances van het commerciële productieproces, gecombineerd met de strategische toepassing van bewezen reclame principes.

Het doel van een commercial is immers niet alleen om op te vallen in een zee van concurrerende boodschappen, maar ook om de aandacht van de kijker vast te houden, een emotionele connectie te creëren, en uiteindelijk de consument te overtuigen van de waarde van het aangeboden product of dienst. Deze taak wordt steeds complexer in een tijdperk waarin consumenten voortdurend worden gebombardeerd met content en waarin hun aandacht steeds meer versnipperd raakt.

In dit blog gaan we dieper in op de cruciale aspecten van het maken van een succesvolle commercial. We zullen het hebben over de stappen van het commerciële productieproces, effectieve reclamestrategieën, de best practices voor het maken van commercials, en bruikbare tips en trucs die kunnen helpen bij het creëren van commercials die niet alleen aanslaan bij de doelgroep, maar ook zorgen voor meetbare resultaten voor bedrijven en merken.

Of je nu een professionele filmmaker, een reclamebureau of een bedrijf bent dat je merkidentiteit en verkoop wil versterken, deze informatie kan je helpen om de vaardigheden en kennis die je nodig hebt voor succesvolle commercial productie te verbeteren en verfijnen.

Reclame Productieproces

Elke succesvolle commercial is het resultaat van een zorgvuldig uitgevoerd reclameproductieproces. Dit proces kan worden onderverdeeld in drie essentiële fasen - pre-productie, productie en post-productie. Elk van deze fasen speelt een cruciale rol en vereist een gedetailleerde planning, naadloze coördinatie en vakkundige uitvoering. De pre-productiefase is de fase waarin het zaadje van het concept wordt geplant en het idee voor de commercial wordt ontwikkeld. Dit is de tijd voor brainstormsessies, marktonderzoek en strategische planning. Het is in deze fase dat het script wordt geschreven, het storyboard wordt gecreëerd en de logistiek wordt gepland. Dit omvat de keuze van de locatie, de casting van de acteurs, en het regelen van de benodigde apparatuur en middelen. Het belang van een grondige en doordachte pre-productie kan niet genoeg worden benadrukt, want een goed geplande pre-productie kan veel tijd, geld en middelen besparen tijdens de volgende fasen.

Vervolgens komt de productiefase, waarin het echte filmen plaatsvindt. Dit is waar het concept tot leven komt. Alle elementen van het script, inclusief de dialoog, visuele effecten, geluid en muziek, worden op dit moment opgenomen. De regisseur, cameraploeg en acteurs werken nauw samen om het script te verwezenlijken en het verhaal van de commercial te vertellen. Een goed uitgevoerde productiefase zorgt ervoor dat alle beelden en geluiden op een professionele en overtuigende manier worden vastgelegd.

Tot slot is er de post-productiefase. Hier worden de opgenomen beelden gemonteerd en verfijnd tot de uiteindelijke commercial. Dit omvat videobewerking, kleurcorrectie, geluidsbewerking, en het toevoegen van visuele effecten en muziek. Dit is de fase waarin de ruwe opnames worden omgezet in een afgewerkte, hoogwaardige commercial die klaar is voor uitzending.

Elke fase van het reclameproductieproces is cruciaal en draagt bij aan het eindresultaat. Door elke fase zorgvuldig te plannen en te coördineren, kun je een succesvolle commercial maken die je merkboodschap effectief overbrengt en de aandacht van je publiek trekt.

Tip: Besteed bijzondere aandacht aan de pre-productiefase. Het is verleidelijk om direct in de productie te duiken, maar een gedetailleerde planning in de pre-productiefase kan veel problemen voorkomen en de efficiëntie van de hele productie verhogen. Zorg ervoor dat je een duidelijk concept en script hebt, en dat alle logistieke details, zoals locatiekeuze en casting, grondig zijn gepland voordat je de productiefase ingaat.

Succesvolle Commercials Maken

Een van de sleutels tot het maken van succesvolle commercials is het begrijpen van je doelgroep. Wie zijn ze, wat zijn hun behoeften en verlangens, en hoe kan jouw product of dienst daar een oplossing voor bieden? Daarnaast is een heldere en pakkende boodschap van cruciaal belang. Mensen worden dagelijks gebombardeerd met reclameboodschappen, dus je commercial moet in staat zijn om de aandacht van de kijker te trekken en vast te houden.

Tim van der Wiel, mede-oprichter van GoSpooky en gerenommeerd regisseur en producent in de Nederlandse reclame-industrie, benadrukt het belang van het begrijpen van het specifieke platform waarop de content zal worden weergegeven, en stelt dat elk platform moet worden benaderd als een aparte zender met zijn eigen doelgroep en eigen content. "Je gaat toch ook geen natuurdocumentaire uitzenden op RTL5? Snapchat is een heel andere manier van interactie dan Instagram of Facebook. Dat biedt dus ook andere kansen voor merken".

Hij wijst ook op de fout die veel bedrijven maken door te proberen traditionele TV-commercials op te splitsen voor mobiele weergave: "De meest gestelde vraag als we campagnes draaien is: kunnen jullie deze TVC van 30 seconden opknippen naar mobiel? Daar loopt het dus al fout. Dan moeten wij uitleggen: oké, ten eerste is een TVC op de verkeerde manier geschoten voor mobiel, en ten tweede maken die tien seconden helemaal niet uit. Het gaat om die eerste seconde".

Daarnaast benadrukt Van der Wiel het belang van het maken van content die is afgestemd op de specifieke eisen van elk social media platform. "De grootste fout die je daarom kan maken is één formaat video te produceren. Als wij reclame maken, maken we niet één, maar acht video’s".

Effectieve Reclamestrategieën

Een succesvolle reclamestrategie is als een recept: de juiste ingrediënten, in de juiste verhoudingen, zorgen voor het gewenste resultaat. Bij het maken van een commercial zijn er enkele bewezen strategieën die kunnen helpen om de boodschap effectief over te brengen.

Ten eerste is er storytelling. Een goed verhaal kan de aandacht van de kijker trekken en vasthouden, en zorgt voor een emotionele betrokkenheid. Sterke karakters, een spanningsboog, en een bevredigend einde zijn allemaal elementen van een goed verhaal. Een treffend voorbeeld is de lange reeks succesvolle commercials van John Lewis. Hun kerstcommercials vertellen ontroerende verhalen die de harten van de kijkers veroveren en tegelijkertijd het merk versterken.

Humor is een ander krachtig instrument dat, indien goed gebruikt, kan zorgen voor memorabele commercials. Wie herinnert zich niet de legendarische Centraal Beheer Achmea-commercials? Deze commercials maken al jarenlang effectief gebruik van humor om de aandacht van de kijkers te trekken en vast te houden.

Daarnaast speelt het visuele aspect een cruciale rol in reclame. Een commercial moet visueel aantrekkelijk zijn om de aandacht van de kijker te trekken. Dit kan betekenen dat er geïnvesteerd moet worden in hoogwaardige productiewaarden, zoals professionele camerawerk en post-productie. Denk aan de stijlvolle commercials van Apple, die altijd visueel verbluffend en esthetisch aantrekkelijk zijn.

Een tip voor het implementeren van effectieve reclamestrategieën: onderschat nooit de kracht van eenvoud. Een duidelijke, eenvoudige boodschap kan vaak krachtiger zijn dan een complexe, verwarrende commercial. In de woorden van David Ogilvy, een pionier in de reclamewereld: "Het is niet de bedoeling dat je mensen vertelt hoe slim je bent. Het is de bedoeling dat je een product verkoopt."

Verder zijn er vele andere strategieën die kunnen werken, afhankelijk van de doelgroep, hetproduct of de dienst, en het merk. Het is belangrijk om te experimenteren en te testen om  te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie.

Commercial Best Practices

Het creëren van succesvolle commercials vereist niet alleen creativiteit en vakmanschap, maar ook het volgen van bewezen best practices in de branche. Dit zijn enkele van de belangrijkste punten om in gedachten te houden:

1. Korte en duidelijke boodschap: In onze snel bewegende wereld hebben kijkers een korte aandachtsspanne. Daarom is het cruciaal dat je commercial een duidelijke boodschap overbrengt in een beknopt format. Zorg ervoor dat de kernboodschap van je merk in de eerste paar seconden van de commercial wordt gecommuniceerd. Overbelast je commercial niet met te veel informatie, maar houd het simpel en doelgericht.

2. Consistentie met merkidentiteit: Elke commercial die je maakt, moet een verlengstuk zijn van je merkidentiteit. De stijl, toon, kleurenschema, typografie en andere visuele elementen moeten in lijn zijn met je merkgids. Dit zorgt voor consistentie, die essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen en herkenbaarheid bij je publiek.

3. Doelgroepgericht: Het is essentieel om je doelgroep goed te kennen en te begrijpen wat hen aantrekt. Een commercial gericht op jongeren zal bijvoorbeeld heel anders zijn dan een commercial gericht op oudere consumenten. Doe grondig marktonderzoek en maak persona's om ervoor te zorgen dat je boodschap resonantie vindt bij de beoogde kijkers.

4. Uniek en gedenkwaardig: In de zee van commercials die elke dag worden uitgezonden, is het van vitaal belang dat de jouwe opvalt. Probeer uniek en gedenkwaardig te zijn in je aanpak. Dit kan zijn door humor, een krachtige emotionele boodschap, opvallende visuals, of zelfs door iets volledig buiten de kaders te doen.

5. Call-to-Action: Vergeet niet om een duidelijke call-to-action (CTA) in je commercial op te nemen. Dit kan zijn 'bezoek onze website', 'koop nu', of 'lees meer'. Een sterke CTA kan de betrokkenheid en respons van de kijker verhogen.

De legendarische reclamemaker Bill Bernbach zei ooit: "Het is niet een kwestie van wat je in je commercial stopt, maar wat de kijker uit je commercial haalt". Deze gedachte vormt de basis van effectieve commercial best practices. Het doel is om een blijvende indruk achter te laten bij de kijker, een die hen motiveert om actie te ondernemen en uiteindelijk een relatie met je merk op te bouwen.

Reclame Tips en Tricks

Succesvolle commercials maken is een kunst en wetenschap tegelijk. Hier zijn enkele tips en tricks die kunnen helpen om je commercials te verbeteren en meer impact te maken:

1. Experimenteer met verschillende formaten en platformen: In de huidige digitale wereld is het belangrijk om diversiteit in je commercials te brengen. Een kortere, snappy commercial kan zeer effectief zijn op sociale media, waar de aandachtsspanne beperkt is. Aan de andere kant kan een langere, meer verhalende commercial beter werken op televisie of streaming platforms. Overweeg ook andere formaten zoals interactieve commercials of commercials in VR en AR voor een unieke ervaring.

2. Gebruik data en feedback voor optimalisatie: In het tijdperk van big data is er een schat aan informatie beschikbaar om je commercials te verbeteren. Analyseer de prestaties van je commercials op basis van KPI's zoals kijkduur, conversieratio en betrokkenheid. Kijk ook naar feedback van het publiek via reacties, shares en likes. Deze informatie kan je waardevolle inzichten geven in wat wel en niet werkt, zodat je je strategie dienovereenkomstig kunt aanpassen.

3. Stem je commercials af op je doelgroep: Het is belangrijk om te begrijpen wie je doelgroep is en wat hen aantrekt. Gebruik marktonderzoek en klantpersona's om je commercials te personaliseren en te richten op specifieke demografische gegevens, interesses en gedragingen. Dit kan de relevantie en impact van je commercials aanzienlijk verhogen.

4. Wees creatief en durf anders te zijn: In een zee van commercials is het belangrijk om op te vallen. Durf anders te zijn en iets unieks en creatiefs te doen. Dit kan zijn door een ongewoon verhaal, opvallende visuals of een onverwachte twist. Een memorabele commercial is een die blijft hangen en wordt gedeeld.

5. Integreer je commercial in een grotere campagne: Een losstaande commercial kan effectief zijn, maar een commercial die deel uitmaakt van een grotere marketingcampagne kan nog krachtiger zijn. Denk aan hoe je commercial past binnen je bredere merkverhaal en hoe het kan worden ondersteund door andere marketinginitiatieven zoals social media, PR, content marketing, enz.

Zoals de bekende reclameman David Ogilvy ooit zei: "Wat je zegt in advertenties is belangrijker dan hoe je het zegt". Hoewel deze tips en tricks je kunnen helpen om je commercials te verbeteren, is de belangrijkste tip nog steeds om ervoor te zorgen dat je een duidelijke en overtuigende boodschap hebt die resoneert bij je doelgroep.

Conclusie

Het maken van succesvolle commercials is een complex proces dat een grondig begrip van het reclame-productieproces en effectieve reclamestrategieën vereist. Door het toepassen van best practices en het experimenteren met verschillende technieken en formats, kan je je commercials blijven verbeteren en je doelgroep effectief bereiken. Onthoud dat commercials niet alleen over verkoop gaan, maar ook over het vertellen van een verhaal en het opbouwen van een connectie met je publiek. Door deze factoren in balans te houden, kan je commercials maken die niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook resultaten opleveren.

Nog een paar take-aways:

1. Blijf op de hoogte van trends in de reclame-industrie om ervoor te zorgen dat je commercials relevant en actueel blijven.

2. Test verschillende versies van je commercial om te zien welke het beste presteert.

3. Vergeet niet om een duidelijke call-to-action in je commercial te verwerken. Vertel je publiek wat ze moeten doen na het bekijken van je commercial (bijvoorbeeld een website bezoeken of een product kopen).

4. Investeer in kwalitatief hoogwaardige productie. Dit kan het verschil maken tussen een commercial die er amateuristisch uitziet en een die er professioneel en overtuigend uitziet.

5. Wees niet bang om creatief te zijn en risico's te nemen. De meest memorabele commercials zijn vaak degenen die buiten de gebaande paden durven te treden.

"Het succes van een commercial hangt niet alleen af van een goed concept en een sterk productieproces. Het is de balans tussen creativiteit, begrip van je doelgroep en strategische planning die ervoor zorgt dat een commercial echt opvalt en zijn doel bereikt."
- Pieter Jansen, Reclame Strateeg.

A logo of Mediabirdie, a professional media production company.

Bekijk onze diensten via deze knop

KLIK HIER!
Bekijk alle blogs

NIEUWSBRIEF

Ontvang waardevolle insights en nieuwtjes

Hartelijk Dank voor uw inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form.